Leasing szkoda

Ubezpieczenia GAP i komunikacyjne (AC/OC). Jak oszczędzać na ubezpieczeniach w leasingu i wynajmie? Pytania dotyczące likwidacji szkód itp.
Awatar użytkownika
olah

Leasing szkoda

Post autor: olah »

Dzień dobry, przeczytałam już chyba wszystko ;)

Leasing operacyjny, jdg, zwolniony z vat (art 43), kolizja , wina kierowcy i likwidacja szkody z oc sprawcy w Aso (bezgotówkowo).

Proszę o wypowiedzi osoby, które "przerabiały" temat. Czy w związku z opisanym przypadkiem powstanie przychód z tyt odszkodowania?

Na infolinii leasingodawcy zapewnili mnie , że istotnym jest fakt likwidacji szkody z oc sprawcy, a nie mojego AC, tak samo - ale w wielkim spłaszczeniu (odniesienie do cywilnego charakteru umowy leasingu i prawa wlasnosci) utwierdzono mnie na infolinii KIS -> że nie powstanie przychód i nie dostanę faktury kosztowej za naprawę.
Proszę o wypowiedź doświadczonych, bo mam mętlik w głowie;)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Sam91

Re: Leasing szkoda

Post autor: Sam91 »

olah pisze: 3 lut 2025, o 19:35 Dzień dobry, przeczytałam już chyba wszystko ;)

Leasing operacyjny, jdg, zwolniony z vat (art 43), kolizja , wina kierowcy i likwidacja szkody z oc sprawcy w Aso (bezgotówkowo).

Proszę o wypowiedzi osoby, które "przerabiały" temat. Czy w związku z opisanym przypadkiem powstanie przychód z tyt odszkodowania?

Na infolinii leasingodawcy zapewnili mnie , że istotnym jest fakt likwidacji szkody z oc sprawcy, a nie mojego AC, tak samo - ale w wielkim spłaszczeniu (odniesienie do cywilnego charakteru umowy leasingu i prawa wlasnosci) utwierdzono mnie na infolinii KIS -> że nie powstanie przychód i nie dostanę faktury kosztowej za naprawę.
Proszę o wypowiedź doświadczonych, bo mam mętlik w głowie;)
Z tego, co opisujesz, jeśli likwidacja szkody odbywa się z OC sprawcy, to przychód z tyt. odszkodowania raczej nie powstaje, ponieważ nie jest to Twoje "dochodowe" działanie, a naprawa pokrywana przez sprawcę. Infolinia KIS i leasingodawcy miały rację – nie powinno to skutkować przychodem. Więc spokojnie, nie będzie faktury kosztowej za naprawę, bo to nie Twoje środki.

ODPOWIEDZ