Przeczytałem warunki GAP tej drugiej firmy - Wagas.
Jest ich trochę więcej niż w Autoprotect - zajmują prawie dwie strony A4.
Ogólne wrażenie jest takie, że warunki są bardziej restrykcyjne niż tych w Autoprotect. Bardziej szczegółowo opisane są ograniczenia i wyłączenia. W warunkach Autoprotect było to ujęte bardziej ogólnikowo.
Jest też wymieniona dość pokaźna grupa pojazdów, których nie można ubezpieczyć w ramach GAP - np. nauka jazdy, taksówki, samochody do świadczenia usług kurierskich, zmodyfikowane w sposób niezgodny z zaleceniami producenta (cokolwiek to oznacza), itd...
Poza tym konstrukcja jest mniej więcej taka sama. Nawet sumy ubezpieczeniowe są te same. Choć tu co prawda najdroższy samochód jaki można ubezpieczyć to 450.000 PLN (tam 500.000 PLN).
Z innych różnic jakie zauważyłem jest to, że w przypadku Wagas ochroną objęte są państwa Unii Europejskiej. W przypadku Autoprotect poza Unią jest jeszcze EFTA (czyli Islandia, Liechtenstein Norwegia, Szwajcaria). Jak ktoś jeździ na narty do Szwajcarii, to wiadomo...
Ogólnie nie będę rozstrzygał, które warunki są "lepsze". Często jest zresztą tak, że teoria sobie, a praktyka sobie.
Najważniejsze to zapoznać się w ogóle z tymi warunkami przed ewentualnym wyborem.
Gdyby ktoś chciał te warunki obu firm, to śmiało można zwracać się bezpośrednio do tych firm, bo udostępniają je bez problemu.
W razie czego ja też mogę podesłać - gdyby ktoś chciał to niech pisze na michal(at)forumleasing.pl