Ryzyko niezapłaconej akcyzy przez handlarza używanego samochodu bierze na siebie firma leasingowa czy leasingobiorca?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Ryzyko niezapłaconej akcyzy przez handlarza używanego samochodu bierze na siebie firma leasingowa czy leasingobiorca?
Witam,kończy nam się leasing na auto i myslimy o następnym.będzie to kilkuletnie auto wyższej klasy o wartości ok 150 tys zł na fakturę vat23. Moje pytanie:
Czy można brać w leasing auto ze znanych handlarskich miejscowości typu Gubin,Zielona Góra,Radom,Zwoleń...gdzie auta są dużo tańsze niż normalnie. Wiąże się z tym albo stan techniczny(powypadkowość) albo jakiś wałek z akcyzą,niezapłaconym watem za granicą.
Czy ryzyko bierze firma leasingowa czy jednak leasingobiorca? Czy takie przekręty są wychwytywane przez firmę czy muszę badać temat sam(pomijam stan techniczny auta bo to sprawdzę w serwisie)
Czy można brać w leasing auto ze znanych handlarskich miejscowości typu Gubin,Zielona Góra,Radom,Zwoleń...gdzie auta są dużo tańsze niż normalnie. Wiąże się z tym albo stan techniczny(powypadkowość) albo jakiś wałek z akcyzą,niezapłaconym watem za granicą.
Czy ryzyko bierze firma leasingowa czy jednak leasingobiorca? Czy takie przekręty są wychwytywane przez firmę czy muszę badać temat sam(pomijam stan techniczny auta bo to sprawdzę w serwisie)
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Ryzyko niezapłaconej akcyzy przez handlarza używanego samochodu bierze na siebie firma leasingowa czy leasingobiorca
Leasingodawcy starają się weryfikować cenę, pochodzenie i stan samochodu. Nie oznacza to jednak, że zawsze robią to skutecznie.nowiciusz pisze:Witam,kończy nam się leasing na auto i myslimy o następnym.będzie to kilkuletnie auto wyższej klasy o wartości ok 150 tys zł na fakturę vat23. Moje pytanie:
Odpowiedzialność za wybór pojazdu, jego ewentualne wady i związane z tym konsekwencje ponosi jednak leasingobiorca.
Dlatego najlepiej będzie samemu sprawdzić wszystko co możliwe.
Polecam naszą publikację: Leasingobiorca ponosi konsekwencje wyboru przedmiotu leasingu
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Re: Ryzyko niezapłaconej akcyzy przez handlarza używanego samochodu bierze na siebie firma leasingowa czy leasingobiorca
Dziękuję za odpowiedź,miałem nadzieje że jeśli komisant wystawia fakturę vat23 i jest możliwość leasingu to będę miał spokojną głowę co do ewentualnych szwindli bo właścicielem pojazdu przez kilka lat będzie firma leasingowa a nie ja
- Michał Krupiński
- PRO
Jak wspomniałem, najczęściej leasingodawcy starają się sprawdzić dostawcę i samochód, np.: weryfikują, czy samochód nie jest kradziony na terenie EU, itd. Jeżeli jest jakiś szwindel, który jest grubymi nićmi szyty, to zazwyczaj coś takiego wyjdzie.nowiciusz pisze:Dziękuję za odpowiedź,miałem nadzieje że jeśli komisant wystawia fakturę vat23 i jest możliwość leasingu to będę miał spokojną głowę co do ewentualnych szwindli bo właścicielem pojazdu przez kilka lat będzie firma leasingowa a nie ja
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."