Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- FmLeasing.pl - adm
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Z reguły atmosfera na forach internetowych nie sprzyja zadawaniu pytań przez osoby "zielone", "newbies" i jeszcze inaczej określane jako te, które mają niewielką wiedzę i doświadczenie związane z tematyką danego forum.
Pytania od osób początkujących z reguły zbywane są odpowiedziami typu "było tysiąc razy", "poszukaj", itp.
Na naszym forum jest inaczej - naszą maksymą jest, że "żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi", nawet jeśli było to pytanie zadawane już wcześniej wielokrotnie lub takie, które bardziej doświadczonym w leasingu może wydawać się banalne.
Tą atmosferę forum - przyjazną nowym osobom dla których leasing jest czymś nieznanym - staramy się niezmiennie utrzymywać.
Użytkowniku!
Nie krępuj się zadawać jakichkolwiek pytań dotyczących leasingu - nawet jeśli jesteś kompletnie ZIELONY i masz obawy, że Twoje pytania mogą okazać się banalne.
Bez obaw - z pewnością uzyskasz na nie odpowiedzi (na miarę naszych możliwości ).
Odpowiedzi na swoje pytania możesz również znaleźć w naszych poradach:
Pierwszy leasing - poradnik dla początkujących
Megaporadnik: Umiejętny wybór oferty leasingu
Leasingowy FAQ, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Pytania od osób początkujących z reguły zbywane są odpowiedziami typu "było tysiąc razy", "poszukaj", itp.
Na naszym forum jest inaczej - naszą maksymą jest, że "żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi", nawet jeśli było to pytanie zadawane już wcześniej wielokrotnie lub takie, które bardziej doświadczonym w leasingu może wydawać się banalne.
Tą atmosferę forum - przyjazną nowym osobom dla których leasing jest czymś nieznanym - staramy się niezmiennie utrzymywać.
Użytkowniku!
Nie krępuj się zadawać jakichkolwiek pytań dotyczących leasingu - nawet jeśli jesteś kompletnie ZIELONY i masz obawy, że Twoje pytania mogą okazać się banalne.
Bez obaw - z pewnością uzyskasz na nie odpowiedzi (na miarę naszych możliwości ).
Odpowiedzi na swoje pytania możesz również znaleźć w naszych poradach:
Pierwszy leasing - poradnik dla początkujących
Megaporadnik: Umiejętny wybór oferty leasingu
Leasingowy FAQ, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszys
Taka jeszcze mała informacja techniczna, że każdy użytkownik może zadać pytanie albo w tym wątku albo zakładając nowy wątek na forum. To już bez znaczenia, bo każdy wątek możemy potem wydzielić do oddzielnego.
Dotychczas poruszone wątki w tym temacie "dla zielonych" i wydzielone:
Dotychczas poruszone wątki w tym temacie "dla zielonych" i wydzielone:
- Podpisuję umowę leasingu - na czym oprzeć decyzję?
- Leasing samochodu i/lub aparatury kosmetycznej- niższy podatek?
- Leasing samochodu 6-8 letniego (2003-2005 rocznik)?
- Na kogo faktura proforma do wniosku leasingowego?
- Spóźniłem się z ratą leasingu, czy straciłem prawo do wykupu?
- Czy mogę wrzucić całą pierwszą wpłatę w koszty (czy jest limit)?
- Leasing "fabryczny" Skody - tanio czy drogo?
- Oferta leasingu Skoda Superb czy to drogo czy tanio?
- Samochód w leasingu i szkoda (naprawa) z AC - zwyżki?
- Jak obliczyć oprocentowanie leasingu?
- Metoda sumy numerów dla potrzeb podziału raty leasingowej?
- Leasing samochodu - jak największy wykup po zakończeniu umowy
- Leasing używanego samochodu ze złym BIK?
- Jak mam księgować leasing w walucie obcej
- Oferta leasingu i 47 a 48 rat - na czym polega różnica?
- Leasing praca licencjacka?
- Samochód w leasingu i podwójne ubezpieczenie od kradzieży?
- Jak odliczać od podatku całą ratę leasingu?
- Oferta leasingowa dla lekarza - tanio czy drogo?
- Leasing samochodów - 7-letni samochód w leasingu?
- Leasing finansowy dla nieVATowca
- Leasing samochodu - jaki powinien być koszt całkowity?
- Leasingodawca chce mnie zmusić do swojego ubezpieczenia - może?
- Leasing fabryczny (Toyota) - czy ma dobre zapisy w OWUL?
- Księgowanie kosztów ubezpieczenia spłaty rat leasingowych
- Ile mogę wliczyć w koszty w leasingu?
- Szukam dobrego leasingu na samochód poleasingowy
- Czy to dobra oferta leasingu (analiza)?
- Książki o leasingu
- Limit młodego wieku przedsiębiorcy przy leasingu?
- Czy można odliczać cały VAT od przejętego leasingu auta z kratką?
- Przykładowa oferta leasingu do biznesplanu?
- Czy możliwy jest wykup 45% po 3 latach poprzez nową umowę z innym leasingodawcą?
- Proszę o przykładową ofertę leasingu i pomoc w obliczeniu jej IRR
- Czy dostanę leasing samochodu? Pracuję na etat i dorabiam na działalności gospodarczej
- Wypowiedziana umowa leasingu - spłacać zadłużenie i kontynuować czy zgodzić się na licytację samochodu?
- Auto Rabat Sp. z o.o. - słyszał ktoś o takiej firmie?
- Koszt całkowity leasingu - jak się oblicza i co się na niego składa?
- Refakturowanie paliwa przez firmę CFM jako fikcyjny przegląd - czy możliwy taki sposób na odliczenie VAT od paliwa?
- Czy będzie mi się opłacało przejęcie leasingu za odstępne? Jestem osobą prywatną
- Pytanie o ubezpieczenie samochodu w leasingu
- Czy rata leasingowa podawana w kalkulatorach zawiera w sobie ubezpieczenie?
- Potrzebuję pomocy w wyborze formy finansowania
- Gdzie szukać najlepszej oferty leasingu? Czy dealer może wymusić firmę leasingowa?
- Ile będzie kosztował mnie leasing?
- Jaka metoda podziału jest najkorzystniejsza dla leasingobiorcy?
- Samochód ma wady ukryte. Co teraz mogę zrobić z leasingiem?
- Pierwszy leasing i mam parę wątpliwości jak to wygląda
- Chciałbym wykupić wcześniej samochód. Jak obliczyć kwotę, która została do końca leasingu?
- Weksel i poręczenie majątkowe męża - nie za dużo chcą tych zabezpieczeń?
- Staram się o leasing na koparko-ładowarkę używaną. Czy mam szansę?
- Niedługo kończy mi się leasing? Wykupić samochód? Jeżeli tak to w jaki sposób, żeby było korzystnie podatkowo?
- Chciałbym wyliczyć raty leasingowe ze wzoru, ale coś mi nie wychodzi
- Mam kilka aut w leasingu. Czy mogę podpisać umowę z firmą, która będzie zaprowadzała samochody na serwis, myjnie, itp.
- Biorę po raz pierwszy samochód w leasing i mam kilka pytań
- Narobiłem sobie długów więc moja historia w bik, us czy krd jest niezbyt ciekawa. Czy mam szansę na leasing?
- Leasing operacyjny nowego samochodu osobowego od dealera. Czy to dobra oferta?
- Brat likwiduje firmę i ma w posiadaniu auto na leasing. Chciałbym je przejąć jako osoba prywatna
- Chcę kupić samochód, który był kiedyś w leasingu. Jakich dokumentów potrzebuję?
- Otrzymałem ofertę leasingu mebli i sprzętu IT-komputery, oprogramowania. Firma to apteka. Czy to dobra oferta?
- Czy stopa dyskontowa leasingu (potrzebna do obliczania NPV) zawsze równa się stopie oprocentowania tego leasingu?
- Chciałbym zapytać o zapisy w OWUL, ale jest na nich klauzula o Prawach Autorskich
- Czy leasingiem operacyjnym można sfinansować bieżące wydatki firmy?
- Kupuję samochód od kogoś, kto wykupuje go z leasingu. Musi mi wystawić fakturę czy wystarczy umowa kupna-sprzedaży?
- Leasing maszyn z UE przez firmę prowadzącą działalność na Ukrainie? Czy możliwy?
- Czy będzie mi się opłacało przejęcie leasingu za odstępne? Jestem osobą prywatną
- Jest sens brać GAP na pierwszy rok leasingu skoro AC ma stałą wartość pojazdu przez rok?
- Jak rozliczany jest VAT przy leasingu ? I czy można zbyć pojazd będący przedmiotem leasingu?
- Prowadzę jednoosobową firmę, a samochód, jaki zamierzam nabyć w drodze leasingu (osobowy) będzie drugim. Konsekwencje US?
- O co chodzi z różnicą 35 m-cy vs 36 m-cy w ilości rat leasingu? Jakieś nowe przepisy?
- Które firmy aktualnie oferują najuczciwsze / najmniej skomplikowane umowy leasingowe?
- Odliczanie rat leasingowych przy ryczałcie
- Czy w przypadku zawarcia umowy AC ze stałą wartością w trakcie trwania umowy leasingu warto dokupić ubezpieczenie GAP?
- Czy to normalne, że pierwsza rata jest płatna przed odbiorem samochodu?
- Nowo otwarta firma budowlana, leasing koparko-ładowarki?
- Czy strata może być przeszkodą w uzyskaniu leasingu na nowy samochód?
- Wycofanie wniosku o leasing, rezygnacja i zmiana dostawcy?
- Nie jestem płatnikiem VAT. Czy są jakieś przeszkody przy leasingu?
- Czy można brać samochód osobowy w leasing jeżeli nie jest on niezbędny do prowadzenia działalności?
- Stare auto z Niemiec - jakie możliwości leasingu?
- Zamiast 1000 zł miesięcznie do urzędu spłacam 1000 zł ratę leasingu samochodu? Dobrze rozumiem?
- Obliczenia do porównania leasingu z kredytem
- Leasing Seata - kilka pytań o oszczędności podatkowe, ubezpieczenie, wykup i inne sprawy
- Biuro rachunkowe zaksięgowało opłatę wstępną częściowo, a leasing twierdzi, że można w całości jednorazowo - kto ma rację?
- Jest jakiś hak przy wyborze wynajmu (leasing z serwisowaniem) zamiast tradycyjnego leasingu?
- Czy można dokonać cesji przedmiotu leasingu z firmy na osobę fizyczną?
- Leasing operacyjny czy kredyt samochodowy dla jednoosobowej działalności gospodarczej zwolnionej z VAT?
- Czy otrzymam leasing mając duże miesięczne zobowiązania kredytowe (zadłużenie)? BIK jest dobry
- Ryzyko niezapłaconej akcyzy przez handlarza używanego samochodu bierze na siebie firma leasingowa czy leasingobiorca?
- Leasing autolawety - na co zwrócić uwagę podczas wybierania leasingu?
- Czy GAP jest potrzebny jeśli wartość rynkowa auta przez cały okres leasingu jest wyższa niż kwota pozostała do spłaty?
- Płacę niski VAT, czy lepiej wziąć leasing czy kredyt na nowy samochód?
- Zamierzam kupić samochód który był w leasingu. Są jakieś obawy przy zakupie? Czy samochód może być zadłużony?
- Czynsz inicjalny niski, druga rata wysoka. Czy jest to możliwe? Jak wpłynie na koszt leasingu?
- Na czym polega leasing nieruchomości?
- Kto pomoże mi wyliczyc prawidłowe rrso przy pomocy funkcji z excela irr
- Ile wyniosą faktycznie płatności za leasing finansowy?
- Pytanie o koszty początkowe i dodatkowe (poza ofertą)
- Krańcowa stopa procentowa leasingobiorcy
- Dylemat kupno czy leasing, a może przejęcie? Jestem ryczałtowcem. Czy w moim przypadku leasing operacyjny ma sens?
- Nie zamierzam wykupić auta po leasingu. Opłaca mi się brać jak najwyższy wykup i tym sposobem zmniejszyć ratę?
- Wyrobienie nowych tablic po kradzieży. Leasingodawca przedłuża. Ile to powinno trwać?
- Chciałbym zacząć działalność i wyleasingować samochód ciężarowy. Posiadam kredyt hipoteczny, czy mam szansę na leasing?
- Na jakim poziomie procentowym obecnie są dobre oferty leasingu dla firm?
- Co będzie jak ukradną samochód w leasingu?
- Czy jest szansa na leasing od pierwszego dnia prowadzenia działalności gospodarczej?
- Czy dobrze rozumiem, że GAP nie gwarantuje odzyskania 100% wartości leasingowanego przedmiotu?
- Szukam leasingu na przyczepę gastronomiczną - praktycznie nowa firma
- Dlaczego wykup po 2 latach waha się w zależności od oferty od 16% do 20%? I pytanie o opóźnienie odbioru samochodu
- Czy mając 20 lat mogę miec problemy z uzyskaniem leasingu?
- Jakie jest oprocentowanie (wibor + marża) leasingu operacyjnego i finansowego dla uzywanego samochodu
Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Witam prosze o pomoc czykam to któryś raz z kolei i nie moge zrozumieć, może mi ktoś wytłumaczy to łopatologicznie.
OWUL dostałem przed złożeniem wniosku i tego zapisu tam nie było po, decyzji pozytywnej dostałem wstępna umowę i to tam jest ale brzmi dziwnie wiec proszę o pomoc.
OWUL dostałem przed złożeniem wniosku i tego zapisu tam nie było po, decyzji pozytywnej dostałem wstępna umowę i to tam jest ale brzmi dziwnie wiec proszę o pomoc.
- Jarosław Król
- Administracja
Czy mógłbyś przesłać cały ten OWUL na e-mail forum@fmleasing.pl?
Witam wszystkich.
Zamierzam wziąć leasing na 4 lata w VW Leasing z obowiązkowym GAP/RTI jednak jego maksymalna długość to 3 lata. Czy możliwe jest gdzieś dokupienie ochrony GAP na dodatkowy rok? Czy istnieją firmy oferujące takie "doubezpieczenie"? Czy pozostaje mi tylko wykup pełnego 4 letniego GAPu z zewnątrz?
Dziękuję za pomoc!
Zamierzam wziąć leasing na 4 lata w VW Leasing z obowiązkowym GAP/RTI jednak jego maksymalna długość to 3 lata. Czy możliwe jest gdzieś dokupienie ochrony GAP na dodatkowy rok? Czy istnieją firmy oferujące takie "doubezpieczenie"? Czy pozostaje mi tylko wykup pełnego 4 letniego GAPu z zewnątrz?
Dziękuję za pomoc!
GAPy z zewnątrz raczej też oferują max 3 lata ochronydtur pisze:Witam wszystkich.
Dziękuję za pomoc!
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Bez problemu znalazłem oferty GAPu fakturowego na 4 lata.
Witam mam pytanie mam ofertę przejęcia leasingu auta od osoby prywatnej bez wpłaty własnej i tu jest moje pytanie: ta osoba potrzebuje mojego Nipu i zdjęcia dowodu osobistego żeby złożyć wniosek do banku i czy to rzeczywiście się tak odbywa i czy bank sprawdzą Bik i zdolność kredytową?
- Jarosław Król
- Administracja
Rzeczywiście tak jest, że w przypadku cesji, leasingodawca będzie weryfikował wiarygodność i ewentualnie zdolność kredytową przejmującego. Zazwyczaj wiąże się to także ze sprawdzeniem BIK i baz dłużników.kielek pisze:Witam mam pytanie mam ofertę przejęcia leasingu auta od osoby prywatnej bez wpłaty własnej i tu jest moje pytanie: ta osoba potrzebuje mojego Nipu i zdjęcia dowodu osobistego żeby złożyć wniosek do banku i czy to rzeczywiście się tak odbywa i czy bank sprawdzą Bik i zdolność kredytową?
Sugerowałbym jednak dla bezpieczeństwa swoich danych przesłanie wszelkich dokumentów bezpośrednio do firmy leasingowej - chyba, że masz zaufanie do osoby chcącej oddać leasing.