Mam pytanie dotyczące leasingu operacyjnego na samochód, który wkrótce zamierzam podpisać. Czy dobrze rozumiem, że na początku można określić pojazd jako użytkowany wyłącznie do celów firmowych, a po jakimś czasie zmienić jego przeznaczenie na użytkowanie mieszane?
Chodzi oczywiście o możliwość odliczenia pełnego VAT od wpłaty początkowej oraz rat leasingowych za jakiś okres, np.: 3 miesiące, w których pojazd jest przeznaczony wyłącznie do celów firmowych.
Zmiana wykorzystania samochodu leasingowego ze 100% VAT na 50% VAT - odliczenie 100% od czynszu inicjalnego?
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Zmiana wykorzystania samochodu leasingowego ze 100% VAT na 50% VAT - odliczenie 100% od czynszu inicjalnego?
Cześć,bartek-23 pisze: ↑9 gru 2024, o 17:47 Mam pytanie dotyczące leasingu operacyjnego na samochód, który wkrótce zamierzam podpisać. Czy dobrze rozumiem, że na początku można określić pojazd jako użytkowany wyłącznie do celów firmowych, a po jakimś czasie zmienić jego przeznaczenie na użytkowanie mieszane?
Chodzi oczywiście o możliwość odliczenia pełnego VAT od wpłaty początkowej oraz rat leasingowych za jakiś okres, np.: 3 miesiące, w których pojazd jest przeznaczony wyłącznie do celów firmowych.
Wszystko się zgadza. Myślę, że większość informacji znajdziesz tutaj: Jak Legalnie Odliczyć 100% VAT od Czynszu Inicjalnego przy Leasingu Operacyjnym
Ale pisz, jeśli jeszcze o coś chciałbyś dopytać.