Zmiana wykorzystania samochodu leasingowego ze 100% VAT na 50% VAT - odliczenie 100% od czynszu inicjalnego?

Porady i pomoc w uzyskaniu finansowania pojazdów i sprzętu. Także dyskusje o wynajmie długoterminowym. Sprawy związane z przebiegiem leasingu, użytkowaniem przedmiotu, cesje, wykup i zakończenie umowy
Awatar użytkownika
bartek-23

Zmiana wykorzystania samochodu leasingowego ze 100% VAT na 50% VAT - odliczenie 100% od czynszu inicjalnego?

Post autor: bartek-23 »

Mam pytanie dotyczące leasingu operacyjnego na samochód, który wkrótce zamierzam podpisać. Czy dobrze rozumiem, że na początku można określić pojazd jako użytkowany wyłącznie do celów firmowych, a po jakimś czasie zmienić jego przeznaczenie na użytkowanie mieszane?

Chodzi oczywiście o możliwość odliczenia pełnego VAT od wpłaty początkowej oraz rat leasingowych za jakiś okres, np.: 3 miesiące, w których pojazd jest przeznaczony wyłącznie do celów firmowych.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Re: Zmiana wykorzystania samochodu leasingowego ze 100% VAT na 50% VAT - odliczenie 100% od czynszu inicjalnego?

Post autor: Jarosław Król »

bartek-23 pisze: 9 gru 2024, o 17:47 Mam pytanie dotyczące leasingu operacyjnego na samochód, który wkrótce zamierzam podpisać. Czy dobrze rozumiem, że na początku można określić pojazd jako użytkowany wyłącznie do celów firmowych, a po jakimś czasie zmienić jego przeznaczenie na użytkowanie mieszane?

Chodzi oczywiście o możliwość odliczenia pełnego VAT od wpłaty początkowej oraz rat leasingowych za jakiś okres, np.: 3 miesiące, w których pojazd jest przeznaczony wyłącznie do celów firmowych.
Cześć,
Wszystko się zgadza. Myślę, że większość informacji znajdziesz tutaj: Jak Legalnie Odliczyć 100% VAT od Czynszu Inicjalnego przy Leasingu Operacyjnym

Ale pisz, jeśli jeszcze o coś chciałbyś dopytać.

ODPOWIEDZ